Radiometre nete

Radiatia neta consta in bilantul dintre radiatia descendenta de la soare si cer, pe de o parte, si radiatia reflectata de suprafata solului, pe de alta parte. Radiatiile de unde scurte cu lungimi de unda intre 0,3 si 3 µm ajung la suprafata Pamantului, unde o parte din ele sunt reflectate, iar restul energiei este absorbita de catre scoarta terestra. Radiatiile descendente de unde lungi din domeniul infrarosu indepartat (FIR) intre 4,5 si peste 40 µm sunt de asemenea absorbite de scoarta Pamantului, care se incalzeste si emite radiatiii FIR inapoi catre cer. 

Cele patru componente ale radiatiei nete sunt radiatiile solare descendente si reflectate, din care se poate calcula albedoul, si radiatiile infrarosii descendente si ascendente. Acesti parametri se pot masura folosind o pereche de piranometre si o pereche de pirgeometre, dar in mod obisnuit se foloseste un radiometru net, care combina mai multi senzori intr-un singur instrument compact. 
Cel mai simplu tip de radiometru net foloseste un singur senzor pentru masurarea sumei celor patru componente ale radiatiei nete. Acest tip de instrument se mai numeste si pirradiometru net. 

Aplicatiile radiometrelor nete 
Aplicatiile cele mai importante in care se folosesc radiometre nete sunt in domeniul agro-meteorologiei, in special pentru studiul evapotranspiratiei. Aceste instrumente sunt folosite si pentru masurarea bilantului de radiatii in domeniile climatologiei, meteorologiei si hidrologiei. 

Alegerea radiometrului net 
Kipp & Zonen ofera o gama completa de radiometre nete robuste si de greutate mica, care nu au nevoie de tensiune de alimentare in timpul functionarii. Instrumentele sunt intotdeauna livrate cu o tija de montare, o nivela cu bula de aer si un certificat de etalonare. 
Instrumentul NR Lite2 are o singura iesire, pentru radiatia neta totala. CNR 4 masoara toate cele patru componente separat. Indiferent de aplicatie, Kipp & Zonen poate livra un radiometru net potrivit.

Documente atasate

Radiometru net NR Lite2 si CNR4 Brosura

Articole - Radiometre nete

Radiometru net NR Lite2

Radiometru net NR Lite2

NR Lite2 este un radiometru net cu o singura componenta util...
Radiometru net CNR 4

Radiometru net CNR 4

CNR 4 este un radiometru net cu patru componente pentru masu...
Publicitate
Facebook