SunScan SS1-analiza coronament

SunScan SS1-analiza coronament
SunScan SS1-analiza coronament

Sistem de analiza a coronamentului SunScan SS1

SunScan este un sistem simplu si flexibil pentru masurarea si analizarea radiatiei fotosintetice active (PAR) incidente si transmise in cadrul coronamentelor culturilor. Pe baza acestor masuratori se obtin informatii pretioase despre indicele suprafetei foliare (LAI) si a productiei de biomasa. Sistemul este foarte util in studiul comparativ al culturilor, pentru separarea efectului selectiei plantelor si al tratamentului  acestora. Este potrivit mai ales pentru coronamente joase obisnuite (care sunt foarte raspandite).

Sonda SunScan are o suprafata cu 64 senzori PAR montati intr-o tija cu lungimea de 1 m. Ea este conectata la un PDA (asistent personal digital) portabil printr-o interfata seriala RS‑232. Cand se efectueaza o citire, toti senzorii sunt scanati si masuratorile sunt transmise la PDA. Masuratorile sunt in unitati PAR cuanta flux (mmol.m‑2.s‑1) si unitati LAI (m2.m-2).

Sistemul SunScan cuprinde un senzor solar BF3 optional, care masoara simultan componenta directa si cea difuza a luminii deasupra coronamentului. Senzorul este protejat de brevetele EP1012633 si US6417500.

Analiza si stocarea masuratorilor se realizeaza cu aparatul RPDA1, care este un PDA desosebit de robust. Cu ajutorul softului SunData se pot afisa, readuce pe ecran si stoca pe teren masuratori primare si functii derivate, ca de exemplu LAI; in caz de nevoie se poate face media unor masuratori. Masuratorile sunt stocate in memoria interna cu o capacitate de >1 milion de masuratori, sau pe carduri CompactFlash, care permit transportul lor. Datele stocate se pot transfera usor pe un PC.
Comunicarea intre sonda SunScan si senzorul de referinta BF3 se poate realiza si printr-o conexiune radio. Conexiunea functioneaza la >434MHz, adica in zona frecventelor fara licenta, si are o raza de actiune de 250 m in linie directa sau 100 la 200 m in vegetatie. Sistemul Radio Link cuprinde un modul anexa pentru sonda de referinta BF3 (BF‑RL4) si o sonda SunScan (SS1‑RL4) modificata.


Documente atasate

SunScan Brosura

Articole conexe - SunScan SS1-analiza coronament

Senzorul solar BF5
Senzorul solar BF5
Senzorul solar BF5 este un instrument deosebit de performant...
Publicitate
Facebook