Calculul razei de protectie a PDA

Considerentele de mai jos se bazeaza pe standardul francez NF C 17-102 - septembrie 2011.  

Avansul de amorsare al PDA

Un PDA este caracterizat prin avansul sau de amorsare, ΔT, masurat fata de o tija simpla in cursul testelor de laborator, conform procedurilor din anexa C a standardului NF C 17-102 - septembrie 2011.

Mentionam ca in versiunea din septembrie 2011 al standardului NF C 17-102 notiunea "avans de amorsare" este inlocuita cu "eficacitate". 

Pentru calculul razei de protectie, valoarea maxima admisibila a avansului de amorsare este 60 µs, chiar daca in cadrul testelor de laborator rezulta valoari mai mari. Conform standardului, valoarea avansului de amorsare trebuie sa fie intre 10 µs si 60 µs. Daca in urma testelor valorea obtinuta pentru ΔT este sub 10 µs, paratrasnetul nu este considerat PDA. Pentru valorile care depasesc 60 µs, toate calculele se efectueaza considerand ΔT= 60 

Paratrasnetul IONIFLASH Mach 60 a trecut testele de omologare efectuate in conformitate cu Anexa C din standardul NF C 17-102 - septembrie 2011 cu un avans de amorsare masurat de 135 μs. Fiind utilizat cu un avans de amorsare de 60 μs, acest paratrasnet are rezerve substantiale in privinta eficacitatii.

Raza de protectie a PDA

Raza de protectie asigurata de un PDA depinde de inaltimea (h) fata de suprafata de protejat, de avansul sau de amorsare (ΔT) si de nivelul de protectie ales.

  • Pentru h < 2m

In conformitate cu articolul 6.3.2.6. din normativul I7-2011 si cu articolul 5.2.5 din standardul NF C 17-102:

"Varful unui PDA trebuie sa fie cu cel putin 2 m deasupra zonei pe care o protejeaza (de exemplu, antenele, turnurile de racire, acoperisurile, rezervoarele etc.)."  

Prin urmare, pentru inaltimi ale paratrasnetului sub 2 m nu este definita raza de protectie.

  • Pentru 2m ≤ h < 5m

Raza de protectie variaza liniar in functie de inaltimea paratrasnetului fata de suprafata de protejat (punctul cel mai inalt al obiectului de protejat):

RP (h) = h x RP(5) / 5

unde:
RP(5):  raza de protectie corespunzatoare inaltimii de 5 m, calculata cu formula pentru h ≥ 5 
  • Pentru h ≥ 5m

RP(h) =  

unde:
Rp(h):   raza de protectie corespunzatoare unei inaltimi h
h:         inaltimea varfului PDA fata de linia orizontala care trece prin varful elementului de protejat
D:         20 m pentru nivelul de protectie I
            30 m pentru nivelul de protectie II
            45 m pentru nivelul de protectie III
            60 m pentru nivelul de protectie IV
ΔL:       ΔL(m)=V(m/µs) x ΔT(µs)
ΔT:       avansul de amorsare  
V:         1 m/µs     

Zona protejata

Zona protejata este delimitata de suprafata de revolutie definita de razele de protectie RP corespunzatoare diferitelor inaltimi h si a carei axa este identica cu cea a paratrasnetului (in schema de mai jos):

 
unde:
hn:    inaltimea de la varful PDA fata de planul orizontal care trece prin varful cel mai inalt al obiectului de protejat. 
RPn:  raza de protectie a PDA pentru inaltimea considerata.
 
ATENTIE !!!
 
Aplicarea cerintei ca "Varful unui PDA trebuie sa fie cu cel putin 2 m deasupra zonei pe care o protejeaza (de exemplu, antenele, turnurile de racire, acoperisurile, rezervoarele etc.)." din articolul 6.3.2.6. din I7-2011, este necesara dar nu si suficienta pentru protejarea obiectelor de pe acoperis.
 
Verificati protectia fiecarui obiect de pe acoperisul cladirii de protejat, calculand razele de protectie asigurate de paratrasnet pentru fiecare dintre aceste obiecte in functie de inaltimea paratrasnetului fata de acestea! Varfurile obiectelor de pe acoperis prezinta cel putin acelasi risc fata de loviturile directe de trasnet ca si colturile cladirii. 
 
Publicitate
Facebook