Umiditatea solului

In cadrul gestionarii apei utilizate pentru irigatii, masurarea si monitorizarea umiditatii solului reprezinta un element esential al conservarii si imbunatatirii calitatii apei.

Umiditatea solului poate fi masurata cu metode directe, cele mai cunoscute astfel de metode fiind metodele termogravimetrice si cele analitice.

Metodele directe au insa unele dezavantaje si din acest motiv sunt deseori prefetate metodele indirecte, dintre care cele electrice, bazate pe masurarea constantei dielectrice, sunt cele mai raspandite.  

Cele mai cunoscute metode electrice sunt:

  • metoda capacitiva (Frequency Domain Reflectometry)
  • metoda Time Domain Reflectometry (TDR),
  • metoda TDR modificata numita si Amplitude Domain Reflectometry (ADR)

Pe metoda ADR se bazeaza tehnologia senzorilor din gama oferita de Delta-T Devices, lider mondial in masurarea umiditatii solului. Senzorii Theta Probe, Profile Probe, SM300, SM150 si trisenzorul WET sunt utilizati in stiinta solului, agricultura si climatologie de cele mai multe ori in cercetare, dar si pentru masurari zilnice pe teren sau pentru monitorizare umiditatii solului in agricultura.

Pe langa senzorii ADR va putem oferim si senzori TDR. Senzorii TRIME PICO 64, 32 si IPH sunt fabricati de IMKO GmbH si se pot utiliza in kituri portabile sau cu data loggere pentru monitorizarea umiditatii solului.


Publicitate
Facebook