Masurarea radiatiei solareIn cadrul atmosferei, in apropierea suprafetei pamantului, caracteristicile temporale si spatiale ale valorilor radiatiilor sunt influentate de caracteristicile suprafetei. Factorii cei mai importanti care afecteaza radiatia receptionata intr-o locatie anume sunt:
Din cauza influentelor fizice prezentate mai sus, in cazul aplicatiilor din diverse domenii uneori nu este suficient masurarea doar a ‘Radiatiei Globale’, care provine din imprejurimile locatiei in care se efectueaza masurarea. S-ar putea sa fie nevoie si de masurarea ‘Radiatiei Directe’, care provine numai de la soare, si/sau a ‘Radiatiei Difuze’ (care nu provine direct de la soare). S-ar putea sa fie nevoie si de ‘Bilantul Radiativ’ al radiatiilor descendente si al celor ascendente in domeniul undelor scurte si al celor lungi. Inainte de ajunge la suprafata pamantului, radiatia solara este influentata de atmosfera noastra si de caracteristicile sale fizice. Un parametru esential este absorbtia in diverse lungimi de unda. Albedoul este afectat de caracteristica de reflexie a suprafetei, aceasta fiind diferita in functie de suprafata, de exemplu, apa, gheata, piatra, iarba, culturi sau suprafete impadurite. Trebuie tinut cont de domeniile de lungimi de unda diferite, precum si de proprietatile atmosferei si de suprafata pamantului, si prin urmare trebuie proiectati senzori speciali, care sa fie potriviti pentru masurari individuale, foarte complexe. Pentru a putea oferi senzorul corespunzator, trebuie stabilit in prealabil care valoare meteorologica va fi masurata si cum este aceasta definita. Parametrii din cadrul domeniului sprectral de unde scurte sunt:
Parametrii din cadrul domeniului spectral de unde lungi sunt:
Parametrii din cadrul intregului domeniu spectral (unde scurte si unde lungi) sunt:
Acesti parametri reprezinta cei mai importanti factori climatologici, pentru care urmatoriii senzori au fost conceputi:
Radiatia globala
Radiatia difuza de la cer: Ed↓
Radiatia globala reflectata: Er↑
Albedo: A = Er↑ / Eg↓ Radiatia neta in unde scurte: E*g = Eg↓ - Er↑
Radiatia atmosferica: El↓
Emisie de la suprafata pamantului: El↑
Radiatia neta in unde lungi: E*l = El↓ - El↑
Bilant radiativ: E = E*g + E*l
In functie de scopul avut si de precizia ceruta, s-ar putea sa fie nevoie de combinarea acestor masurari, de exemplu, pentru realizarea unor prognoze meteorologice, pentru aplicatii climatologice sau energetice etc.
Pirheliometrul instalat lateral masoara radiatia directa cu incidenta normala. Un piranometru neumbrit masoara radiatia globala in plan orizontal, iar un al doilea piranometru, cu senzorul umbrit fata de razele solare directe, masoara radiatia difuza. Relatia intre cele trei componente masurate in acest fel este: Eg↓ = Ecosθ + Ed↓ Masurari solare complexe pot fi realizate cu statii solare BSRN. Astfel de statii pot masura in domeniul undelor scurte radiatia globala si cea difuza in plan orizontal, radiatia directa cu incidenta normala si radiatia in plan orizontal in domeniul undelor lungi infrarosii (statii de tip "BSRN Basic"), precum si radiatiile reflectate in domeniul undelor scurte si in domeniul undelor lungi infrarosii (statii de tip "BSRN Expanded").
Daca masurarea radiatiei globale si a celei difuze este de ajuns, se poateutiliza cu succes un piranometru multifunctional. Un alt domeniu de aplicatie pentru senzorii solari este simularea de mediu. In cadrul acestui domeniu se testeaza efectul radiatiior asupra materialelor in conditii de 'lumina solara artificiala'. Pentru reducerea timpului de testare, se folosesc surse artificiale care furnizeaza radiatii de intesitati foarte mari, care depasesc cu mult valoarea naturala maxima de 1.367 W/m² (constanta solara). Piranometrul termorezistent folosit in acest scop trebuie sa aiba un domeniu de masurare care permite niveluri de raditii cuprinse intre 2.000 si 4.000 W/m², si deseori el trebuie sa fie capabil sa functioneze la temperaturi inalte (> 100ºC). Pentru masurarea radiatiei solare in domenii spectrale speciale, se pot utiliza radiometrele-UV (in domeniul undelor ultraviolete) sau senzorul PAR pentru horticultura, adica senzori care masoara numai radiatia fotosintetica. Acest capitol cu titlul "Masurarea radiatiei solare" a fost realizat in mare masura pe baza cartii scrise de Reinhold Rösemann cu titlul "Solar Radiation Measurement". Echipot comercializeaza:
|
Meteo online
Publicitate
Facebook
|